Udhëzues për të Rikrijuar një Atmosferë Franceze me Stile Shabby Elegant dhe Provansale

  • 05/05/2023

Stili shabby chic dhe ai provansal përdoren gjerësisht nga ata që e duan atmosferën e jugut të Francës për të rikrijuar ambiente elegante dhe bukolike . Ngjyrat e buta dhe delikate , aromat me lule që të kujtojnë fushat e livandës dhe aksesorët prej druri me një pamje të gjallë janë ndër elementët kryesorë që përfaqësojnë këto stile. Nëse e doni natyrën, fushat me lule dhe atmosferat e fshatit, ky është një udhëzues i dobishëm për të zbuluar dhe zgjedhur se cili nga dy stilet e përmendura më sipër është më i përshtatshëm për arredimin e shtëpisë tuaj.
Shabby Chic: Elegancë me një efekt antik

Emri shabby chic fjalë për fjalë do të thotë " elegancë e dobët ". Në fakt, ky stil ka karakteristikën e kujdesit deri në detajet më të vogla, pavarësisht efektit të dukshëm të lënë pas dore që elementët e vjetër prej druri i transmetojnë vëzhguesit.
Ajo ka lindur në Britaninë e Madhe dhe e merr frymëzimin nga  vilat e lashta të vendit  që ishin të mobiluara me llambadarë impozantë, perde të buta prej kadifeje dhe divane luksoze, për të evoluar më pas dhe për t'u bërë një dizajn unik dhe origjinal i vlerësuar edhe në vende të tjera evropiane, veçanërisht në Francë.
Termi " shqip i dobët " shfaqet për herë të parë  në një revistë britanike të dizajnit në vitin 1980. Në Itali, nga ana tjetër, për këtë stil filluam të flasim vetëm nga fundi i viteve 80, kur filloi të vendosej moda e rikuperimit të mobiljeve të vjetra për t'u dhënë atyre një pamje të re dhe më të freskët. Parimet kryesore të stilit Shabby Chic

Elementet thelbësore që duhen marrë në konsideratë për të rikrijuar një shtëpi në këtë stil janë: përdorimi i ngjyrës së bardhë, materialet e arredimit dhe zgjedhja e pëlhurave më natyrale për linonë e shtëpisë. Një nga ngjyrat më të përdorura në arredimin e stilit shabby chic është e bardha opake, shpesh " e rrënuar " ose "e pistë" për të marrë një efekt të vjetëruar dhe të gjallë në mobilje. Për sa i përket materialeve, druri preferohet në nuancat e tij më të lehta dhe me një efekt antik. Natyraliteti i drurit  me veturën e tij të veçantë mbart me vete një histori që i jepet një jetë e re falë këtij stili. Së fundi, kur zgjidhni mbulesa tavoline, çarçafë dhe perde, pëlhura të papërpunuara dhe natyrale si liri dhe pambuku preferohen në nuancat e tyre më të çelura si e bardha dhe bezha.

Viadurini rekomandon: është thelbësore të shtoni gjithmonë një  prekje personale për të pasuruar dhomat e shtëpisë tuaj me kujtime dhe objekte që tregojnë historinë tuaj.  

Stili provansal: i rafinuar dhe me lule

Stili provansal ka lindur në rajonin francez të Provence, ku gjejmë fusha aromatike livande, liqene bruz dhe lumenj smeraldi. Këto peizazhe kontribuojnë në krijimin e këtij stili dhe për të përcaktuar elementët kryesorë të tij që të kujtojnë atmosfera romantike, elegante me një shije vintage. Mobiljet  provansale janë një ekuilibër i përsosur midis  stilit të stilit shabby chic dhe country, i karakterizuar nga arredimet klasike si p.sh. tavolinat dhe tavolinat prej druri me një efekt të gjallë.
Domosdoshmëritë e dizajnit provansal janë: zgjedhja e materialeve të duhura për arredimin, përdorimi i ngjyrave të lehta dhe prania e aksesorë mobilimi thelbësorë për një shtëpi provansale.
Materialettë përdorura në këtë stil janë hekuri i farkëtuar  për kornizën e krevatit, druri i përsosur për arredimin e dhomës së ndenjes, qeramika për llambat dhe hekuri cast për një vaskë elegante të pavarur.
Paleta e ngjyrave të stilit provansal kujton ngjyrat e buta dhe pastel si  livando dhe të gjitha nuancat e vjollcës dhe  jargavanit. Së fundi, për sa i përket mobiljeve thelbësore në një shtëpi të mobiluar në këtë stil, Viadurini ofron bufetë funksionale dru të ricikluar
 rikuperuar nga baret e vjetra dhe ndërtesat e papërdorura, perfekte për t'i dhënë një kontakt provansal dhe të gjallë në dhomën tuaj të ndenjes.
Në zonën e fjetjes, druri mbetet  protagonist së bashku me hekurin e farkëtuar me komodina, komodina dhe bufe të bëra me turshi për të rritur vjetërsinë e drurit dhe kokrrizave të tij.

Viadurini rekomandon:  për të kujtuar atmosferën e rajonit të Provences është e rëndësishme të futni  vazo me lule të freskëta  ose  bimë aromatike livando që kujtojnë  dekorimet me lule  të orendive. Për një prekje përfundimtare të rafinuar, pasurojeni tryezën tuaj me porcelan francez të lyer me dorë. 
Email Newsletter
Regjistrohu në buletinin tonë
  • aicel
  • confindustria
  • sectigo
  • sonosicuro