6 Këshilla për Enët e Bakrit - Mjeti më i Mirë i Gatimit

  • 19/04/2021

Tenxheret e Bakrit - Ferraritë e Enë Gatimi

Tenxheret janë mjetet që gatuajnë ushqimin dhe si pasojë marrin një rëndësi themelore në kuzhinë. Ka qindra tenxhere të ndryshme: është e rëndësishme të njihni karakteristikat themelore që përcaktojnë funksionet më të rëndësishme në lidhje me llojin e ushqimit dhe metodën e gatimit.
Tenxheret themelore ndahen në  tava ose tenxhere dhe tigan.
Të parat kanë faqe të larta dhe përdoren për të gatuar ushqime të lëngshme dhe / ose të ndritshme që nuk mund të përmbahen në një tigan me anë të ulët. Ato përdoren për një mijë përgatitje: gatimi i makaronave, bërja e supës, përgatitja e salcave dhe ragu, zierje, zierja ose zierja e perimeve, etj.
Tavat kanë një buzë të ulët, pak a shumë vertikale në varësi të përdorimit, dhe përdoren për të gatuar të gjitha ushqimet që nuk kërkojnë përdorimin e një tavë: omëleta, krepa, mish, por edhe salca për makarona, perime të sautuara ose sezonin makarona me salcë para se të shërbejnë.

Këshillë 1 - Si të zgjidhni enët e bakrit?

Pasi të keni vendosur të blini një tenxhere bakri, duhet të zgjidhni mirë produktin. Aspekti i parë që duhet të merret në konsideratë është se një kokos bakri ose tigan është një investim afatgjatë, prandaj është më mirë të shpenzoni më shumë por të blini një produkt me cilësi profesionale.
Një kokotë cilësore zgjat me kalimin e kohës dhe është shumë rezistente, ndërsa një tenxhere bakri e lirë mund të jetë e papërdorshme pas një viti blerjeje.
Mos harroni gjithashtu se enët e gatimit me cilësi të dobët janë gjithashtu të pafavorshme nga pikëpamja higjienike pasi që një produkt i dobët mund të lëshojë metale gjatë përgatitjes së ushqimit, dhe, për pasojë, të jetë i dëmshëm për trupin.
Kur zgjidhni tenxheren më të mirë të bakrit, një aspekt themelor për t'u marrë parasysh është trashësia e fletës. Një tigan cilësor, i aftë të përballet me çdo lloj gatimi, duhet të ketë një trashësi prej 2 milimetra.
Aspekte të tjera për t'u marrë parasysh janë madhësia, forma dhe lartësia. Këta faktorë duhet të maten në varësi të numrit të njerëzve për të cilët zakonisht gatuani dhe llojit të përgatitjeve që kënaqeni në përgjithësi.
E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, është zgjedhja e dorezës që i përshtatet më mirë nevojave tuaja. Ky aspekt shpesh neglizhohet, por një dorezë ergonomike me një kapje të mirë e bën shumë më të lehtë suksesin e çdo lloj recete. Si përfundim, blerja e një tenxhere bakri është një investim për të ardhmen pasi, nëse është me cilësi të mirë, do t'ju shoqërojë për vite me radhë në të gjitha përgatitjet tuaja.
Pse tenxheret e bakrit janë më të mirat për gatimin e ushqimit.

Këshillë 2 - Përçueshmëria e një tenxhere

Një përcjellës i mirë i nxehtësisë nxehet dhe ftohet shpejt, duke lejuar saktësi më të madhe në gatimin e ushqimeve që mund të digjen lehtë. Për më tepër, nxehtësia shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjithë sipërfaqen e tenxhere, duke parandaluar që ushqimi të digjet në disa zona dhe të mos gatuhet në të tjera, në varësi të distancës nga flaka. Një material i ngjashëm është i përshtatshëm për të gjitha gatimet e shpejta (të skuqura, mish të skuqur, omëleta, etj.), Dhe në të gjitha rastet kur saktësia është e domosdoshme (për shembull, kur gatuani rizoto, në mënyrë që të mos e gatuani me nxehtësi. Mbajtur nga tenxhere).
Përgatitjet e tjera kërkojnë një material që nxehet ngadalë dhe në mënyrë të barabartë dhe që ruan nxehtësinë për një kohë të gjatë, si në supat dhe mishin e zier, për gatime të gjata si ato të bishtajoreve, etj.
Një material i mirë nuk duhet të ndryshojë ushqimin:për këtë arsye në disa materiale aplikohen veshje speciale.
Së fundmi, duhet të jetë  rezistent : të zgjasë më shumë dhe të mos deformojë në rast të gungave dhe rënieve.
Një tenxhere bakri zakonisht është e veshur me kallaj (bakër i konservuar), argjend ose çelik inox pasi që bakri lëshon substanca toksike në ushqim.

Këshillë 3 - Si të përdorim enët e bakrit?

Gjithmonë mbani mend se për tenxhere bakri:
  • Mos përdorni mjete të mprehta. Meqenëse bakri është i prirur për gërvishtje, përdorimi i metaleve ose mjeteve me majë nuk rekomandohet. Këshilla është të përdorni lugë druri ose silikoni për të shmangur përkeqësimin e shpejtë të tenxhere.
  • Mos e lini tenxheren në sobë pa ushqim. Gjithmonë mbani mend të mos e lini zjarrin të hapur nëse nuk po gatuani asgjë, zgjatja e kohës dhe kontakti midis zjarrit dhe tiganit pa pasur asgjë brenda shpejtëson shpejt veshin e tij.
  • Përhapni flakën . Gjithmonë rekomandohet të vendosni një shpërndarës flakë midis tenxhere dhe burimit të nxehtësisë pikërisht sepse, siç u përmend më parë, bakri është një përcjellës i fortë i nxehtësisë.
  • Bakër i konservuar. Nëse tenxherja që keni blerë është bërë prej bakri të konservuar, mos harroni se temperatura maksimale në të cilën mund të përdoret është 220 gradë për të parandaluar shkrirjen e kallajit. Në rast se, përveç kallajit, çeliku është gjithashtu i pranishëm, ky lloj parashikimi nuk është i nevojshëm.

Këshillë 4 - Përmbledhje e Përfitimeve

Të kesh tenxhere bakri dhe tigan në kuzhinë është sigurisht një mënyrë e bukur për ta furnizuar, por enët prej bakri nuk janë vetëm një pjesë e shkëlqyeshme e mobiljeve, por mjeti i preferuar për ata që provojnë dorën e tyre në sobë. Entuziastët e gatimit e dinë mirë këtë sepse bakri është një material i shkëlqyeshëm për gatimin e ushqimit.
Le të përpiqemi të përmbledhim aspektet pozitive dhe negative të përdorimit të enëve të bakrit, në mënyrë që t'ju ndihmojmë të keni një përmbledhje të produktit dhe të kuptoni nëse është e përshtatshme për ju.

Përfitimet e përdorimit të enëve të bakrit janë
  • Përçues termik më i mirë . Siç ilustrohet më lart, bakri, pas arit dhe argjendit, është përcjellësi më i mirë i nxehtësisë në botë. Kjo veçori ju lejon të keni gjithnjë kontroll termik të ushqimit që gatuani.
  • Homogjeniteti i gatimit. Në lidhje të ngushtë me pikën e parë, karakteristikat e bakrit e bëjnë këtë material të përsosur për të mos humbur parimet ushqyese dhe organoleptike të asaj që ne përgatisim. Gjithashtu nuk ndryshon shijen dhe shijen e ushqimit.
  • Rezistenca . Bakri dallohet për të qenë një material shumë rezistent me kalimin e kohës ndaj gërvishtjeve të të gjitha llojeve, ndaj ndikimeve aksidentale dhe mbi të gjitha ndaj ndryshimeve të papritura të temperaturës.
  • Higjena. Tavat e bakrit garantojnë siguri maksimale higjenike.
Le të shohim tani cilat janë aspektet negative: 
  • Çmimi Duke u bërë me një material me cilësi të tregut, vazot e bakrit kanë një kosto më të lartë se të tjerat që gjenden në treg.
  • Pesha Pesha e tiganeve të bakrit është 8.9 kg / dm ^ 3.
  • Mbushja e kallajit. Në rast të veshjes së kallajit, tava mund të përkeqësohet me kalimin e kohës. Ky aspekt mund të zgjidhet duke u mbështetur te profesionistët në sektor që mund të rikthejnë në jetë tenxheren e veshur. Ky operacion e bën vazon që keni blerë praktikisht të përjetshme.

Këshillë 5 Si të pastroni vazot e bakrit?

Tenxheret e bakrit nuk lahen në pjatalarëse sepse larja e vazhdueshme mund të konsumojë më shpejt letrën e brendshme mbrojtëse. Asnjëherë mos përdorni sfungjer dhe jastëk pastrues hekuri për tigan bakri të veshur me kallaj, ato do të dëmtohen. Për më tepër, nëse ka enkrustime, nuk është e nevojshme të përdoren produkte agresive, por vetëm një ilaç natyral antik, domethënë të lini enët të zhyten në ujë, uthull dhe kripë. Për të pastruar pjesën e jashtme, nga ana tjetër, mund të përdorni një produkt specifik për bronz dhe bakër.

Këshillë 6 Karakteristikat e enëve të bakrit dhe materialit:

Përveç që janë estetikisht shumë të bukura, tiganët e bakrit vlerësohen për cilësitë e tyre të shkëlqyera. Para së gjithash, është mirë të mbani mend se bakri, pas argjendit dhe arit, është përcjellësi më i mirë i nxehtësisë. Kjo karakteristikë ju lejon të keni një menaxhim të përsosur të gatimit të enëve dhe zvogëlon në mënyrë drastike rrezikun e djegies së ushqimit.
Për më tepër, falë karakteristikave të tij, bakri nuk ndryshon shijen e ushqimit dhe është pikërisht për këtë arsye që ne mund të gjejmë një kokot bakri në të gjitha kuzhinat më të famshme në botë. Ky enë është i përsosur për të bërë një larmi të jashtëzakonshme të përgatitjeve, të tilla si rizoto, kremra ose reduktime.Përdoret gjerësisht edhe në pasta për aftësinë e tij për t’u ngrohur shpejt dhe në mënyrë të qëndrueshme.
Në përgjithësi, bakri i bakrit është ideal për gatim të gjatë, i cili kërkon transmetim uniform dhe të vazhdueshëm të nxehtësisë. Meqenëse bakri parandalon djegien e ushqimit, përdorimi i këtij lloji të tiganit rekomandohet gjithashtu për receta të shpejta, të cilat përfshijnë përgatitjen në temperatura të larta.
Në përmbledhje, tavat e bakrit janë zgjidhja më e mirë për çdo lloj recete. Brendësitë, të veshura dikur me një shtresë kallaji, tani përbëhen nga një fletë çeliku, e dobishme për të shmangur konsumimin pas larjes së përsëritur.Cilësia e ndërtimit të enëve të bakrit e bën atë më të shtrenjtë se llojet e tjerë në treg, është e nevojshme të mbani mend, megjithatë, se kjo cilësi ndërtimi shmang mundësinë e reaksioneve kimike për shkak të kontaktit midis ushqimit dhe nxehtësisë, dhe shmang oksidimin. në rast të temperaturave të larta.
Bakri është perfekt për çdo lloj përgatitje falë një shtrese të fletës së çelikut. Shkalla midis bakrit dhe çelikut është 1 deri në 9, kështu që ju mund të zgjidhni nëse do të blini tigan me një shtresë të lehtë bakri dhe pjesën tjetër të strukturës në çelik, ose, përkundrazi, plotësisht në bakër me një shtresë çeliku për të bërë kontakti me ushqimin.
Importantshtë e rëndësishme të nënvizohet se bakri nuk është i përshtatshëm për tenxheret me induksion, edhe nëse ka modele të veçanta në treg, siç janë tiganët e bakrit të konservuar, të cilat falë veshjes së tyre prej kallaji mbrojtës mund të përdoren edhe në këtë lloj tenxhereje. Gjithmonë jini të kujdesshëm për të kontrolluar që të mos ketë formuar asnjë depozitë të oksidit të gjelbër: në këtë rast është e nevojshme të bëni sërish plating.

Klikoni këtu për të zbuluar vazot tona të bakrit!

Produkte që mund t'ju interesojnë
Email Newsletter
Regjistrohu në buletinin tonë