Xhami e Venecias: Arti, Teknika dhe Sekretet e Mjeshtrave të Xhamit

  • 12/10/2021

Arti dhe teknikat e punimit të xhamit të lashtë të Venecias

Teknikat e punimit të xhamit kanë emra të ndryshëm dhe njohja e këtyre emrave do t'ju ndihmojë të kuptoni sekretet pas produktit dhe punën e palodhur të mjeshtrit që e solli atë në përfundim.

Më poshtë do të keni një listë me emra teknikë që do të gjeni në produktet tona në katalog, mësoni artin e qelqit me termat e duhur.
 
Fryrë: siç sugjeron edhe emri, artizanët zgjerojnë dhe formësojnë xhamin, duke fryrë ajrin në një fuçi të gjatë metalike të lidhur me të, siç e dikton tradita mijëvjeçare e prodhimit të qelqit.
Ky veprim i lashtë, i kombinuar me përvojën dhe mjeshtërinë e mjeshtrave të xhamit, e shndërron xhamin e thjeshtë në kryevepra të vërteta artistike, të një lloji.

Dekorime: zgjidhet gjatë fazës së projektimit të punës dhe mund të variojë nga një përshtatje e skajit të xhamit deri te përfshirja e gjetheve të arit të çmuar në transparencën e xhamit. Në praktikë, këto janë aplikimet e shtuara nga mjeshtri në sipërfaqen e objektit, për ta bërë atë unik, të çmuar dhe të paimitueshëm. 

Balloton:
 mjeshtri përdor një kallëp metalik, me pika të vogla në formë piramide me bazë katrore përgjatë gjithë sipërfaqes së brendshme të perimetrit të tij.
Në fryrje, xhami e mbush plotësisht zbrazëtinë dhe jep një efekt të veçantë optik të relievit të kryqëzuar.

Pisheku: mjeshtri fillon duke përdorur një kallëp metalik me formë ndjellëse, me majë të vogla në formë piramide me bazë katrore përgjatë gjithë sipërfaqes së tij të brendshme. Në fryrje, metali shpreh një efekt reliev kryq në xhami.

Beaten : kjo është teknika ku vihet në provë aftësia dhe përvoja e një mjeshtri. Karakterizohet nga një sipërfaqe e gdhendur me dorë, falë një rrote bluarëse, për të bërë shenja të panumërta të vogla në dukje të parregullta.

Dora fluturuese:kjo shprehje tregon lëvizjen e shkathët dhe eksperte të dorës së mjeshtrit të xhamit në punimin e nxehtë të një gote të çmuar.

Pulegoso: fitohet një pastë e shkumëzuar , plot me flluska të parregullta ajri, e dhënë nga bashkimi i pastës së shkrirë me një substancë që shkakton këtë reaksion. Pulegoso është më i rrallë në ndriçim, edhe nëse, për shkak të efektit të dritës, ju lejon të merrni efekte të jashtëzakonshme kromatike.

Shufra: mund të jenë njëngjyrësh ose të formuar me pasta xhami me ngjyra të ndryshme, transparente ose opake, për variacione të pafundme. Elementi i xhamit është i tërhequr dhe rrethor në seksion. Kallamat zakonisht bashkohen për t'u shkrirë dhe fryrë.Rezultati është një objekt me vlerë të mëtejshme, për shkak të efektit përfundimtar dhe vështirësisë së ekzekutimit.

Incalmo: konsiston në bashkimin e nxehtë të dy formave të fryra përgjatë perimetrit të tyre, në mënyrë që të përftohet në të njëjtin objekt takimi sugjestionues i zonave të diferencuara dhe, zakonisht, me ngjyra të ndryshme. Ky konsiderohet si një nga proceset më të ndërlikuara.

Fasce: në një trup qendror përgjithësisht transparent, një model fijesh me ngjyra, më saktë i quajtur "Fasce", është hedhur i nxehtë. Pasi i ka përzier me kujdes me të, mbulon gjithçka me një shtresë shumë të hollë kristali, duke marrë kështu një dizajn kromatik të parregullt dhe shumë efektiv.

E gdhendur:
 realizohet me një rrotë bluarëse guri të fortë, me të cilin është gdhendur sipërfaqja e ftohtë e objektit pothuajse të përfunduar, duke ndjekur me saktësi absolute vizatimin e artistit.

Murrine:  ndër më të vjetrat, ajo madje daton në kohën romake, e gjetur në Murano në fillim të dekadës së tetë të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ai konsiston në bashkimin e shufrave të qelqit me ngjyra të ndryshme në një dizajn të paracaktuar. E tëra më pas nxehet për të formuar një fuçi të vetme, e cila pritet saktësisht në disqe të vegjël. Të renditura në një rend të saktë, ato më pas ngrohen, punohen dhe fryhen për të marrë formën përfundimtare të objektit.

I zhytur në ujë: duke filluar nga një xham i fryrë ose i ngurtë, lejon marrjen e shtresave të shumta të mbivendosura me ngjyra të ndryshme me një efekt sugjestionues ngjyrash. Xhami i ngjitur në një fuçi është i zhytur në kavanoza që përmbajnë gotë me ngjyra të ndryshme. Ndonjëherë, për të rritur efektin dekorativ midis shtresave të xhamit, mjeshtri fut përfshirje gjethe ari, metale të tjera ose me flluska ajri.

Rigadin: është një dekorim që fitohet duke fryrë topin e qelqit në një kallëp, zakonisht prej bronzi, i cili ka brazda me seksion trekëndësh. Xhami brenda kallëpit bëhet me brinjë dhe, nëse përdredhet shtesë, bëhet Rigadin i përdredhur.

7 pika për ta bërë unike realizimin e një vepre qelqi

1 - Hartimi dhe studimi i projektit

Dizajnerët venecianë të xhamit përshkruajnë modelet në letër që do të bëhen më pas nga duart e mjeshtrit tanë. Modelet mund të rifillojnë traditën klasike veneciane ose të propozojnë ide dhe stile të reja. Kufiri është vetëm në mendjen e krijuesit.

2 ° Zgjedhja dhe përdorimi i materialeve të vlefshme dhe cilësore

Vetëm duke zgjedhur një material fisnik nga i cili më pas do të merret xhami, mund të pritet të krijohet një vepër autentike arti.
Artizanët përgatisin pastën e qelqit të shkrirë në 1500 ° C dhe zgjedhin pluhurat për ngjyrosje. Është një moment vendimtar për suksesin e produktit dhe asgjë nuk mund t'i lihet rastësisë.

Vendimi i tretë i teknikës së përdorur

Teknika që do të përdoret për realizimin e punës sonë është vendosur tashmë në projekt, pasi mjeshtri do të duhet të dijë çdo hap dhe sekret për të krijuar veprën në mënyrën më të mirë të tij.

4 ° Formimi i punës

Ky pasazh është më i njohuri ku përvoja dhe aftësitë e mësuesit janë mjeshtërore. Në mënyrë tipike në Venecia, pasazhet që i japin xhamit format dhe karakteristikat që dëshironim në projekt admirohen gjithashtu drejtpërdrejt.
Një njohuri autentike, artizanale, e ruajtur për një mijëvjeçar në qytetin e Venedikut dhe e përcjellë brez pas brezi deri në ditët e sotme.

Përmirësimi i 5-të: Ngjyrosja dhe Dekorimi

Duart e mjeshtra të mjeshtrit e përsosin ngadalë punën e tyre duke krijuar me dorë modele dhe harmoni sipas përfundimeve të kërkuara. Lulet, gjethet, kaçurrelat në xhami "lulëzojnë" edhe në glazurat me ngjyra të ndryshme duke zbukuruar punën e përfunduar.

6 ° Tempera dhe bluarje

Produkti është ende i nxehtë dhe vendoset për shumë orë në "tempera", një furrë e gjatë ftohëse, derisa temperatura e tij të bjerë duke e bërë gati për bluarje. Në këtë fazë të fundit artizanët lëmojnë dhe përfundojnë sipërfaqet e xhamit duke e çuar punën në përfundim.

7. Kontrolli i cilësisë

Bëhen kontrollet përfundimtare për t'u siguruar që gjithçka është në rregull, kalojmë në paketim të sigurt dhe super rezistent.
Et voilà ne kemi produktin tonë të qelqit gati dhe të përfunduar.

Mjeshtri i xhamit - mjeshtri par excellence

Një mjeshtër lind nga njohuritë e atyre që kanë punuar xhamin para tij, ndaj arti nga viti në vit, shekull pas shekulli rritet, zhvillohet dhe fiton trup, vullnet dhe teknikë.
Në botën e qelqit nuk ka shkolla, ka vetëm mësues: mjeshtrit më të vjetër të xhamit, ruajtës të një dijeje që përcillet vetëm me fjalë dhe me vepra. Për të mbrojtur sekretet e saj.
Aq sa në kohën e Republikës së Serenissima qelqbërësit ishin të autorizuar të gëzonin privilegje dhe imunitete jashtë zakonit, por të detyruar të mos largoheshin kurrë nga Republika, për të ruajtur njohuritë e tyre midis Muranos dhe Venecias.
Me kalimin e shekujve, mjeshtrit kanë shkuar përtej kufijve të territorit venecian, pa braktisur megjithatë traditat e një tregtie të pezulluar midis ndjeshmërisë artistike dhe aftësive manuale, nga të cilat vetëm ata që kuptojnë ekuilibrin e përsosur janë të destinuar të bëhen mjeshtër.

La Fornace: Vendi ku lind dhe merr formë qelqi

Ky vend përfaqëson për shumë jo një vend pune, por një shtëpi, një fabrikë stimujsh krijues që sjell çdo ditë në kulmin e brendësisë së njeriut. Mjeshtri i xhamit është aq mjeshtër sa artist dhe si artist duhet të shprehë atë që ka brenda dhe është në gjendje ta bëjë përmes xhamit. Përpunimi i tij mund të krahasohet me tregimin e një historie, ka një fillim, një fazë në të cilën merr formë dhe një fund, shpesh me moral. Jeta e përditshme e xhamit kërkon përkushtim, durim dhe aplikim të vazhdueshëm. Mjeshtrit fillojnë të punojnë në agim, duke testuar forcën e xhamit. Instrumentet kanë qenë të njëjta prej shekujsh dhe secili mjeshtër ka të tijën.

Më e përdorura është tyta me të cilën fryhet ajri në masën e shkrirë të pakapshme, e cila më pas përpunohet shpejt me pincë, shufra dhe gërshërë.

Specialistë të mjeshtrave teknikë

Siç u shkrua më parë, mjeshtri ka me vete një bagazh të madh kulturor dhe njohuri dhe duke qenë se ata janë mbi të gjitha qenie njerëzore, të jesh ekspert në gjithçka është praktikisht e pamundur, për këtë arsye me shumë përkushtim çdo mjeshtër i qaset një teknike përpunimi që më së shumti e përfshin atë. . dhe kjo e ndihmon atë të shprehet.

Me kalimin e kohës dhe përkushtimit, teknika fillon të jetë pjesë e qenies së tij dhe i mundëson t'i japë jetë veprave të tij si llambadarët, skulpturat prej xhami apo në të gjitha format e ndriçimit.

Ngjyrat e xhamit janë pasqyra e shpirtit të Mjeshtrit

Ka shumë ngjyra që mund të përdoren në gotë për t'i dhënë asaj një trup dhe një shpirt.
Por çfarë e përcakton ngjyrën dhe jo një tjetër?
Temperatura e jashtme dhe lagështia e mjedisit, si dhe lloji i gatimit, mund të ndikojnë në nuancat dhe nuancat. Ndryshimi pasuron variantin e një ngjyre me unike të mëtejshme, duke e bërë çdo vepër edhe më ekskluzive.
Cilësia e lartë është pasqyrimi i kërkimit të vazhdueshëm për përsosmëri dhe pasionit për inovacion që karakterizojnë çdo fazë të prodhimit, në një ekuilibër të përsosur midis mjeshtërisë manuale dhe krijimtarisë së guximshme, larg modave të kalimtareve.
Email Newsletter
Regjistrohu në buletinin tonë
  • Piva IT 04187360401
  • Tel.+39 0541-623760 (21 linja telefonike)
  • du lundi au veredi 8.30-17.00
  • via del pino 21 - - 47822
  • Santarcangelo di Romagna (RIMINI) Italy
  • info@viadurini.al
  • +39 373 9005839 & SMS/WHATSAPP
  • Mimet e cituara janë përfshirë TVSH-në